Související články
Výroba medoviny
Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením směsi medu a vody. Myslím, že medovinu není potřeba nijak zvlášť představovat, protože je známá už tisíce let. V zásadě je výroba medoviny podobná výrobě vína, pouze s tím rozdílem, že jako základní surovinu nepoužíváme šťávu z hroznů, ale medovou vodu. Někde jsem i četl název "medové víno" jako alternativní slovo místo slova "medovina"; jakkoli to považuji za zbytečnou moderní snahu redefinovat ustálené pojmy (viz pomazánkové máslo), musím přiznat, že to dobře vystihuje podstatu medoviny.
Pro mě osobně, coby téměř absolutního abstinenta, bylo důležité zjištění, že výroba medoviny je nedílnou součástí včelařství, jelikož zužitkuje ten med, který bychom jinak nedokázali využít. Zpočátku jsem totiž rozhodně nehodlal nic kvasit, s tím, že med radši sním, než abych z něj dělal alkohol. Jenže ze včelího plástu nikdy nedostaneme všechen med, abychom ho mohli sníst; vždycky na něm něco zbyde. Dokonce ani v současné době s medometem nikdy nevytočíme plásty "dosucha", a s historickým vymačkáváním nebo vykapáváním to bylo ještě horší. Dvojnásob to platí když natrefíme na melicitózní med, který nevytočíme ani medometem. Takový med bychom museli buď vyhodit nebo vrátit včelám do úlu, ale do sklenice ho nedostaneme ani za nic. Je ovšem snadné takové plásty vložit do čisté vody a nechat odlouhovat - tím získáme medovou vodu, kterou zužitkujeme na medovinu, a žádný med nepřijde nazmar.
Jako všude na webu, i tady se soustředím na jednoduchost, abych demonstroval, že výroba medoviny není žádná věda. Samozřejmě pokud si budete chtít ladit tu svoji jedinečnou chuť medoviny, použijte můj text jen jako odrazový můstek, a dále postupujte buď vlastními experimenty, nebo se podívejte po googlu na sofistikovanější články. Já sám nejsem žádný medovinový virtuoz a zajímá mě spíš jak medovinu udělat jednoduše a funkčně.