Související články
Kvasinky
Ke kvašení medoviny potřebujeme kvasinky. To jsou malé jednobuněčné potvory, které jsou prakticky všude kolem nás, i ve vzduchu. Biolog by jich rozlišil stovky, ne-li tisíce druhů a kmenů, z našeho hlediska ovšem všechny dělají totéž - žerou cukr, vylučují buď kyseliny nebo alkohol, vydechují plyny (hlavně CO2) a množí se jako divé.
V současné době se vcelku nepředpokládá jiný přístup, než že si kvasinky pro kvašení medoviny koupíte v nějakém včelařském obchodě - kvasinky jsou levné a dávají dobré výsledky. Psal jsem, že všechny kvasinky dělají totéž, ovšem úplně stejné nejsou. Ty medovinové jsou právě vyšlechtěné na to, aby v medové vodě dobře fungovaly, a snad i aby přežily větší koncentraci alkoholu. Kupujeme-li kvasinky, pak se při přípravě kvašení řídíme návodem na nich uvedeným. Jelikož to obnáší několikadenní výrobu zákvasu, je třeba s tím počítat a založit zákvas včas, abychom potom připravenou převařenou medovou vodu nemuseli nechávat příliš dlouho ležet.
Pokud z nějakého důvodu nechceme použít speciální medovinové kvasinky, lze použít místo nich i normální droždí - to jsou taky kvasinky, jen jiného druhu. Je dobré z nich nejdřív připravit zákvas a až ten potom vlít do medové vody, když už je jisté že kvasí. Do menší nádoby prostě oddělíme menší množství medové vody, přidáme kvasinky a necháme to pár dní na teple ležet, dokud nebude jasné že to bublá. Taková bublající voda je pak zákvas.
Já mám prakticky ozkoušeno kvašení pomocí droždí v prášku. Je to výhodné, protože se dá velice snadno nasypat i do demižonu, a na hladině se samo pěkně rozptýlí. Ani zákvas jsem nedělal. Fakt to funguje, letos jsem vykvasil medovinu výhradě pomocí sypacího droždí, a výsledek je stejně dobrý jako jindy.
Kdyby vás zajímalo jak se to dělalo ve středověku (tedy bez včelařských obchodů a bez kostiček droždí), je to prosté. Nemuselo se přidat nic, spoléhalo se na kvasinky které do medové vody napadají ze vzduchu. Potom trvá déle než to začne kvasit a riskujeme že tam napadají i horší věci a medovina se zkazí, nicméně možné to je. Jakmile se jednou medovina povedla, získal středověký rolník dřevěný soudek, do kterého se zasákla medovina i kvasinky z předchozí várky. Soudek sám potom při příští várce pomohl medovinu nastartovat těmi dobrými kvasinkami. Pokud ovšem rolník spolehlivý soudek neměl, a nechtěl riskovat, přidával do medové vody kousek chlebového těsta. To samozřejmě kvasinky obsahuje také, byl to středověký ekvivalent našeho droždí.