Související články
Proč kvašení přestalo?
Kvasinky potřebují k životu cukr a teplo, a ne příliš velkou koncentraci medu, kyselin a alkoholu. Pokud se něco z toho poruší, kvasinky začnou chcípat a kvašení přestane. Jaké jsou tedy důvody?
1) Koncentrace kvasinkám nepřátelských látek přesáhla únosnou mez. Nepřátelské látky jsou med (má baktericidní účinky), kyseliny a alkohol. Jelikož kyseliny a alkohol si kvasinky v průběhu kvašení vyrábějí, nakonec toho vyrobí příliš a to je zabije. Což je v pořádku, to je to správné ukončení kvašení. Na příliš velkou koncentraci medu si musíte dát pozor na záčátku při přípravě medové vody.
2) Nízká teplota. To napravíme tím, že dáme demižon někam, kde je tepleji.
3) Došly cukry. Kvasinky všechen cukr sežraly a už nemají z čeho žít. To lze zachránit leda přilitím dodatečně uvařené medové vody s vyšší koncentrací medu. Když to necháme, bude medovina nesladká a možná i s malým obsahem alkoholu.
Pokud se kvašení zastaví, a není to zjevně způsobeno například nízkou teplotou, je dobré trochu medoviny ochutnat. Můžou nastat tyto varianty.
1) medovina je kyselá. To jste nejspíš špatně uzavřeli nádobu a dostával se do ní průběžně vzduch. Těžko to napravovat ... můžete teoreticky uvařit novou várku medové vody, přidat ji do toho a tentokrát špunt utěsnit dobře. Ale výsledek není moc jistý a lepší by bylo z nové várky založit radši novou medovinu. Pokud chcete, můžete zkyslou medovinu aspoň nechat vypálit - nějaký alkohol v tom bude.
2) Medovina je příliš sladká; a pravděpodobně taky málo alkoholová. Bylo tam příliš mnoho medu, a kombinace medu a alkoholu zabila kvasinky předčasně. Náprava je snadná - dolijte studenou převařenou vodu aby se medovina rozředila a dejte to do tepla. Pokud se kvašení nerozjede, dodejte do demižonu znovu kvasinky.
3) Medovina je málo sladká. Bylo tam málo medu, roztok byl na začátku moc řídký. Kvasinky sežraly všechen cukr, udělali z něj alkohol, ale už tam není nic, co by výsledek oslazovalo. Řešit to lze docela dobře - uvařte novou várku medové vody, ale tentokrát hodně hustou (mnohem víc medu v poměru k vodě, než když medovinu zakládáte). Vychladlý výsledek přilijte do demižonu. Pak je dobré dodat i kvasinky - pokud ve směsi není kritické množství alkoholu, můžou dále pracovat. Pokud je, tak hned chcípnou a my máme každopádně hotovo.
4) Medovina je dobrá. V tom případě máte hotovo. Stočte pomocí hadičky medovinu do lahví (v demižonu zůstane jen spodní zakalená vrstva), zašpuntujte, a šlus.